Remedii pentru anxietate

Anxietatea este o stare emotionala cuprinzand in proportii variabile teama, neliniste, ingrijorare sau tensiune nervoasa. Cauzele pot fi diferite: fie ca este vorba de o pregatire mentala pentru a face fata unei imprejurari cu care nu suntem familiarizati, fie ca ne confruntam cu o situatie care implica un grad de risc sau de amenintare. Alteori de vina este anticiparea repetarii unei experiente neplacute, iar lista nu se incheie aici. Oricare ar fi calea prin care anxietatea reuseste sa se strecoare in sufletele noastre, ea ramane o emotie nedorita, care ne tine departe de starea de armonie si pace interioara in care ar trebui sa ne traim viata. Remediile florale Bach, preparate din plante salbatice, neotravitoare si avand calitati vindecatoare, pot fi un ajutor pretios in lupta impotriva anxietatii. Iata cateva exemple:

White Chestnut (Castan alb): anxietatea este provocata de ingrijorare exagerata si ganduri repetitive, care ne invadeaza mintea, chiar daca ne straduim sa le alungam. Adeseori, ca tulburare asociata acestei stari apare insomnia.
Exemplu: "Aseara nu puteam adormi din cauza gandurilor care nu-mi dadeau pace."

Aspen (Plop tremurator): o stare de alerta permanenta, difuza, care uneori poate lua proportii, fara a putea preciza spre exemplu de ce avem un acces de teama intensa si incep sa ne tremure mainile, ne trec fiori, avem palpitatii sau transpiram "rece".
Exemplu: "Mi-e teama sa dorm cu lumina stinsa; am senzatia ca este ceva rau in preajma."

Red Chestnut (Castan rosu): anxietatea provine din preocuparea excesiva pentru siguranta si binele celor dragi: sa fie sanatosi, sa nu pateasca un accident, etc.
Exemplu: "De cate ori intarzie sotul meu, ma gandesc ca i s-a intamplat ceva rau."

Walnut (Nuc): anxietatea este consecutiva sentimentului de nesiguranta, ca urmare a unei schimbari sau situatii noi la care trebuie sa ne adaptam.
Exemplu: "De cate ori schimb serviciul, am nevoie de o perioada de adaptare."