Dependenta de jocurile pe calculator (gaming)

Odata cu perfectionarea produselor IT, acestea au inceput sa exercite asupra utilizatorilor o fascinatie, care adeseori se transforma in dependenta. O fraza pe care o auzim frecvent la terapie este: "Nu stiu ce sa fac: copilul meu sta toata ziua la calculator si se joaca ore in sir."

Majoritatea jocurilor pe calculator fie ca se bazeaza pe elemente agresive, de strategie sau de creativitate, " te prind, te tin in priza". Sunt atractive, contin elemente de manipulare, captare si mentinere a atentiei. De exemplu te simti puternic, "sa faci tu regulile". Alternanta dintre a pierde si a castiga, te face sa-ti doresti din ce in ce mai mult sa castigi din nou.

Hiperexcitatie si fanatism
Vervain - un remediu floral preparat din flori de verbina te ajuta sa-ti mai temperezi entuziasmul exagerat, sa te relaxezi si sa inlocuiesti starea de incordare si tensiune cu una de relaxare.
Impatiens - pentru nerabdare, daca astepti sa treaca ziua mai repede pentru a ajunge la calculator si a-ti continua jocul.
Chicory - ambitie exagerata, dorinta de a acumula cat mai multe puncte, jocul in retea.

Agresivitate
Holly - invinge cel care omoara cei mai multi adversari, cel mai dur - accentuarea laturii agresive. Daca in jocul pe calculator impusti, te razbuni, devii neiertator remediul te ajuta sa revii la sentimente mai pasnice.
Cherry Plum - daca iti pierzi controlul si incepi sa tipi sau sa lovesti, in cazul in care ai pierdut. De asemenea, remediul este util pentru cei care reactioneaza violent, isteric atunci cand li se interzice sa se joace la calculator sau cand li se propune sa opreasca jocul.

De la fascinatie la dependenta
Walnut - pentru a nu te mai lasa influentat si eliberarea de dependenta.
Crab Apple - pentru limpezirea mintii de obsesiile si imaginile care iti raman vii in minte.

Consecintele dependentei de jocuri la calculator includ:

  • devitalizare, sedentarism, scaderea capacitatii de concentrare
  • izolare, dificultati de socializare, schimbarea stilului de viata
  • cresterea agresivitatii si violentei
  • influenta negativa asupra comportamentului, tulburari de somn